Mijn hond kan prima alleen zijn, of toch niet?

Gaat jouw hond heerlijk relaxen of slapen als jij van huis bent? Wat fijn, wat een vrijheid zul je ervaren! 

Hoewel… voor veel mensen is het heel gewoon om hun hond alleen thuis achter te laten. Ze gaan ervanuit dat hun hond goed alleen thuis kan zijn. Een behoorlijk aantal van deze honden hebben een vorm van verlatingsangst of voelen zich oncomfortabel bij het alleen thuis zijn, maar hiervan hebben de eigenaren geen idee.

Is jouw hond comfortabel alleen thuis?

Want de enige manier om zeker te weten dat jouw hond comfortabel is als jij van huis bent is dit te zien en te horen op een (beveiligings-)camera. Als je af gaat op wat jouw buren je wel of niet laten weten dan heb je dus geen goed beeld. Want niet alle honden met een vorm van verlatingsangst blaffen de hele buurt bij elkaar. Geluiden als zacht piepen, huilen of kreunen zijn niet te horen voor de buren en zeker wel een uiting van verlatingsangst.

Op het moment dat de buren de hond horen is er al behoorlijk wat aan de hand. De hond ervaart een grote mate van angst en stress, vergelijkbaar met wat mensen kunnen ervaren als ze een paniekaanval hebben. Er zijn diverse fysiologische processen in gang zijn gezet door stresshormonen;  onder andere de hartslag en ademhaling zijn verhoogd.

Het langdurig bij de deur staan of zitten, ijsberen, kwijlen, hijgen, niet drinken en extreem vaak wisselen van plaats in huis is ook niet door de buren te horen. Maar zijn wel uitingen dat de hond het zwaar heeft alleen thuis, dit gaat veel verder dan een oncomfortabel gevoel en valt onder de noemer verlatingsangst. Deze uitingen van stress zijn ook niet altijd makkelijk op te merken door de eigenaar. Maar wel het gevolg van de stress die een hond met verlatingsangst ervaart als de eigenaar van huis is.

Het wordt al duidelijker zichtbaar als de hond onzindelijk is, niet eet of sloopt bij afwezigheid van de eigenaar. En als de hond hard jankt, piept of blaft dan krijgen ook de buren dit wel mee. Vaak komen de buren vanzelf klagen. Meestal gaan eigenaren deze uitingen van angst en stress als een probleem ervaren wat snel opgelost moet worden. Want de buren worden hor en dol en er ontstaan vaak conflicten tussen de buren onderling. Maar waar vaak aan voorbij gegaan wordt is waarom de hond zich laat horen.

Als jouw hond deze uitingen van angst en stress laat zien/horen en je geeft om het welzijn van de hond, dan is er actie geboden! 

Installeer een camera en kijk naar je hond als je van huis bent

De kans dat je hond verlatingsangst heeft is zeer groot als je hond een of meer van de volgende gedragingen laat zien of horen als jij van huis bent:

  • Hijgen – IJsberen – Kwijlen
  • Niet drinken of eten – Vaak van plaats wisselen in huis
  • Krabben (meestal aan de deur waardoor jij vertrokken bent)
  • Onzindelijkheid – Slopen – Zoeken naar jou in huis
  • Continue focus houden op deur of raam
  • Janken – Kreunen – Piepen – Blaffen
  • Langdurig bij de deur staan of zitten en laat daarbij stress signalen zien (meer over het herkennen van stress signalen)
  •  In een gespannen (alerte) houding liggen/ zitten of staan

Deze gedragingen zijn in willekeurige volgorde benoemd, elke hond is uniek in zijn uitingen, de intensiteit van de gedragingen zegt zeker niet altijd iets over hoe ernstig de verlatingsangst is. Vergelijk het maar naar de mensen om je heen, de ene mens reageert anders op een heftige ervaring dan de ander. Het kan variëren van complete paniek tot helemaal bevriezen, beide personen zijn absoluut ongelukkig op dat moment, alleen uiten ze zich anders, zo is het ook bij honden.

Ook subtiele stresssignalen kunnen ons veel vertellen over hoe de hond zich voelt op dat moment. Lees hier (verwijzing naar het artikel over stresssignalen) meer over stresssignalen en verwonder je, want er zijn er zeker een paar die je nooit als stress signaal hebt bestempeld.

Heeft mijn hond verlatingsangst?

Wat je wel kunt zeggen is dat als de hond de gedragingen alleen laat zien als jij van huis bent of met een hogere intensiteit deze gedragingen laat zien dan wanneer je wel thuis bent, dat de kans groot is dat je met een vorm van verlatingsangst te maken hebt. Wil je je verder verdiepen in verlatingsangst en welke vormen van verlatingsangst bestaan, lees er meer over in mijn artikel Mijn hond blaft, piept of sloopt bij alleen thuis zijn, heeft mijn hond dan verlatingsangst?

De angst en stress die de hond ervaart zijn heel heftig en er zijn heel veel tips te vinden op het web, maar wat werkt nou wel of niet? 

Natuurlijk wil jij je hond met verlatingsangst helpen! Lees Hoe je je hond met verlatingsangst kunt helpen in mijn blog. Wil je samen aan de slag? Wellicht is dan de proeftraining verlatingsangst wel iets voor jou.

zet nu de stap

Wil jij weer zonder zorgen boodschappen doen of naar de film terwijl je hond ontspannen thuis blijft? Dat kan!

Over miranda

Ik weet hoe het voelt

Mijn naam is Miranda. Ik leef samen met mijn leuke man en lief Markiesje Pip. Toen Pip bij ons kwam wonen hadden wij al een 9-jarige basset-hound Milou. Zij werden fijne maatjes. Na het overlijden van Milou vond Pip het alleen (leren) zijn moeilijk en er ontstond stevige verlatingsangst. Ik zag haar angst en gunde haar een meer ontspannen leven en daarom ben ik me gaan verdiepen in hondengedrag. Want we zaten samen vast. En beter werd het niet. Niet uit zichzelf althans!