Mijn hond blaft, piept of sloopt bij alleen thuis zijn, heeft mijn hond dan verlatingsangst?

Om daar antwoord op te geven is het belangrijk eerst de term verlatingsangst te bespreken:

Wat is verlatingsangst?

In Nederland is de term “verlatingsangst” een veelgebruikte term. Maar de term “separation anxiety” uit het Engels dekt de lading eigenlijk net iets beter.

Vrij vertaald is het scheidingsangst; een vorm van angst die ontstaat wanneer de hond gescheiden is/wordt van “zijn” mens. De hond is een sociaal wezen en hecht zich sterk aan zijn huisgenoten, daar om vinden veel honden het niet fijn om alleen te zijn. Maar is dat dan ook verlatingsangst? Daar ga ik zo verder op in.

We leven in Nederland en de term verlatingsangst wordt veel gebruikt, Dus we laten de Engels term even voor wat het is en ik ga de Nederlandse term verlatingsangst verder uitleggen. Het is een term waar allerlei gedragingen onder vallen die de hond laat zien of horen als hij alleen thuis is, zonder jou. Of gedragingen die in het dagelijks leven gewoon zijn voor de hond, maar die hij met een (veel) grotere intensiteit laat zien bij het alleen thuis zijn. De term verlatingsangst is dus eigenlijk een verzamelnaam.

Het is trouwens niet alleen angst wat de hond kan voelen als jij het huis verlaat, maar ook een verdriet kan een emotie zijn die jouw hond ervaart.

Als je hond alleen bepaald gedrag laat zien als jij van huis bent of zijn normale gedrag in een veel hogere intensiteit laat zien, dan is de kan heel erg groot dat jouw hond inderdaad verlatingsangst heeft.

Wat kun je zien of horen bij een hond met verlatingsangst?

De kans dat je hond een vorm van verlatingsangst heeft is zeer groot als je hond een of meer van de volgende gedragingen laat  zien of horen (op de camera) als jij van huis bent:

  • Hijgen  –  IJsberen  –  Kwijlen
  • Niet drinken of eten  –  Vaak van plaats wisselen in huis
  • Krabben (meestal aan de deur waardoor jij vertrokken bent)
  • Onzindelijkheid  –  Slopen  –  Zoeken naar jou in huis
  • Continue focus houden op deur of raam
  • Janken  –  Kreunen  –  Piepen  –  Blaffen
  • Langdurig bij de deur staan of zitten en laat daarbij stress signalen zien (meer over het herkennen van stresssignalen)
  •  In een gespannen (alerte) houding liggen, zitten of staan

Deze gedragingen zijn in willekeurige volgorde benoemd, elke hond is uniek in zijn uitingen. De gedragingen hoeven niet altijd (zeer) intens te zijn terwijl een hond wel kan lijden aan heftige verlatingsangst. Want wat de hond laat zien of horen is afhankelijk van diverse factoren als het karakter, het verleden en zo meer.

Vaak is het zo dat honden met verlatingsangst al (zeer) onrustig worden als ze merken dat jij je klaarmaakt om te vertrekken. Je pakt je sleutels, jas, tas, trekt je schoenen aan en de stress loopt snel op bij de hond.

Hebben alle honden die het moeilijk vinden alleen te zijn dan ook verlatingsangst?

Niet per se… er zijn ook honden die wat oncomfortabel zijn als ze alleen thuis gelaten worden, maar al snel settelen en lekker gaan slapen. Deze honden kun je zeker helpen om het moment van vertrek makkelijker te maken en het korte moment van zich niet comfortabel voelen te laten verdwijnen. Ik help je hier graag mee, neem contact op om de mogelijkheden eens vrijblijvend te bespreken.

Welke honden vallen er wel onder de term verlatingsangst?

Er zijn verschillende vormen van verlatingsangst, vaak benoemd in moeilijke termen als Isolation Distress, Containment Phobia en FOMO. Samengevat is het een complex gedragsprobleem waarbij er sprake is van angst/frustratie en/of het bang zijn de “fun” te missen en in veel gevallen een combinatie ervan. Ik zal de honden in groepen delen en een aantal van de voorkomende vormen voor je omschrijven:

OK in gezelschap

Er zijn honden die het heel moeilijk hebben als ze alleen zijn, maar als er iemand bij ze in huis is dan voelen ze zich goed en vertonen geen angst. Ze kunnen naar een oppas toe en hebben het daar prima. Maar als dezelfde honden alleen in huis gelaten worden dan zijn ze angstig en kunnen de gedragingen laten zien (en horen) die ik zo voor je op een rijtje zal zetten.

Alleen OK bij zijn speciale persoon

Dan zijn er nog honden die het heel moeilijk hebben en angst vertonen als ze niet bij hun vertrouwde huisgenoot zijn. Het maakt daarbij niet uit of er iemand anders in huis is of niet.

Angst in een bepaalde ruimte

De volgende groep honden ervaren angst bij het opgesloten zitten in een bepaalde ruimte. Dit kan een bench zijn of een andere ruimte. Ze willen het liefst ontsnappen uit deze ruimte en vinden het er verschrikkelijk. Sommige honden doen er alles aan om te proberen te ontsnappen.

Bang om de fun te missen

En dan hebben we nog honden die bang zijn al de “fun” te missen. Zij kunnen gefrustreerd zijn of er alles aan doen om toch met je mee te mogen als je van huis gaat.

In dit doolhof van verschillende vormen van die onder de verzamelnaam verlatingsangst vallen is het fijn als er iemand die daarvoor opgeleid is met je meekijkt. Pipilou helpt kijkt graag even vrijblijvend met je mee. Want het helpen van je hond met een of meer van deze vormen van verlatingsangst heeft een aanpak op maat nodig. Dan heb je grote kans op succes!

Een hond met verlatingsangst is echt zeer ongelukkig als jij van huis bent. Boos worden, negeren of trainen met een algemeen tijdschema zijn zeker geen goede ideeën. Je brengt het welzijn van je hond in gevaar, je houdt angst en stress in stand en kan het zelfs verergeren door steeds over zijn stressdrempel te gaan. Helaas kan dit ook nog uitwerken op andere momenten op de dag of buiten tijdens de wandeling.

Lees meer in mijn artikel over Hoe je je hond met verlatingsangst wel kunt helpen.

zet nu de stap

Wil jij weer zonder zorgen boodschappen doen of naar de film terwijl je hond ontspannen thuis blijft? Dat kan!

Over miranda

Ik weet hoe het voelt

Mijn naam is Miranda. Ik leef samen met mijn leuke man en lief Markiesje Pip. Toen Pip bij ons kwam wonen hadden wij al een 9-jarige basset-hound Milou. Zij werden fijne maatjes. Na het overlijden van Milou vond Pip het alleen (leren) zijn moeilijk en er ontstond stevige verlatingsangst. Ik zag haar angst en gunde haar een meer ontspannen leven en daarom ben ik me gaan verdiepen in hondengedrag. Want we zaten samen vast. En beter werd het niet. Niet uit zichzelf althans!