Hoe kun je jouw hond met verlatingsangst helpen?

Zien en horen is weten!

De 2 eerste adviezen die ik je kan geven als je hebt opgemerkt dat je hond verlatingsangst heeft zijn deze:

  1. Laat je hond niet meer alleen en start op korte termijn met een training op basis van desensitisatie.
  2. Schaf een camera aan of gebruik een (oude) telefoon/tablet als camera

Ik kan me voorstellen dat je denkt, huh, desensitisatie, wat is dat? In het kort is desensitisatie het (veel) minder of niet meer gevoelig maken voor bepaalde prikkels. In het geval van het moeilijk alleen kunnen zijn is de prikkel jouw vertrek en afwezigheid. Je gaat dan in een desensitisatie training aan de slag om je hond het niet meer als stressvol te laten ervaren dat jij vertrekt en van huis bent.

De training die Pipilou Helpt aanbiedt, is geheel op basis van desensitisatie. Als je vragen hebt, stel ze gerust aan Miranda! Dat kan via het contactformulier.

In het artikel Mijn hond blaft, piept of sloopt bij alleen thuis zijn, heeft mijn hond dan verlatingsangst? kun je onder andere lezen waarom een (beveiligings-)camera van onmisbaar belang is om te zien en te horen hoe jij hond zich voelt als jij van huis bent. 

Je hond niet meer alleen laten

Omdat elke hond met verlatingsangst een enorme hoge mate van stress ervaart wil je dit je hond gewoon niet aandoen. Het zogenaamde “wennen” wat vrienden en kennissen je aanraden gaat helaas niet zomaar gebeuren.

Je kunt je hond wennen aan het alleen zijn, zeker, maar niet door hem zonder training alleen te laten. Ook niet als je de tijd heel rustig opbouwt terwijl je hond zich zo gestrest voelt. De stress maakt dat de hond niets meer kan leren. Dus wat je doet is de stress eigenlijk alleen maar erger maken. En dat wil je vast en zeker niet!  

Gebruik een camera

Schaf een camera aan en installeer de camera, kijk en luister hoe jouw hond het doet als jij van huis bent. Dan heb je informatie waar je mee aan de slag kunt.

De kans dat je hond verlatingsangst heeft is zeer groot als je hond een of meer van de volgende gedragingen  zien of hoort op de camera als jij van huis bent:

  • Hijgen  –  IJsberen  –  Kwijlen
  • Niet drinken of eten  –  Vaak van plaats wisselen in huis
  • Krabben (meestal aan de deur waardoor jij vertrokken bent)
  • Onzindelijkheid  –  Slopen  –  Zoeken naar jou in huis
  • Continue focus houden op deur of raam
  • Janken  –  Kreunen  –  Piepen  –  Blaffen
  • Langdurig bij de deur staan of zitten en laat daarbij stress signalen zien (lees hier meer over het herkennen van stresssignalen)
  •  In een gespannen (alerte) houding liggen/ zitten of staan

Deze gedragingen zijn in willekeurige volgorde benoemd, elke hond is uniek in zijn uitingen. De gedragingen hoeven niet altijd (zeer) intens te zijn terwijl een hond wel kan lijden aan heftige verlatingsangst. Want wat de hond laat zien of horen is afhankelijk van diverse factoren als het karakter, het verleden en zo meer.

Ondersteuning bij honden met verlatingsangst

Als de hond een vorm van paniek of stress ervaart als jij van huis bent, dan zul je de hond moeten gaan leren dat de wereld niet vergaat als jij van huis bent. Dit kun je het beste doen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer, gespecialiseerd in verlatingsangst. Aan de hand van de camera beelden van jouw hond kan zij precies zien welke stress signalen jouw hond laat zien en bepalen wat jouw hond nodig heeft aan begeleiding. Pipilou Helpt kan je helpen met een plan, speciaal op maat gemaakt, voor jouw hond. Zo kun je onder intensieve begeleiding gaan werken aan het ombuigen van de emoties van de hond naar neutrale variant. Er zijn namelijk maar weinig honden die de vlag uithangen als “zijn” mens weggaat.

Om je hond met verlatingsangst te helpen om ontspannen thuis te zijn heb je naast een grote dosis kennis over onder andere stress signalen, ook geduld en commitment nodig. Er bestaat geen zogenaamde “Quick fix” als je geeft om het welzijn van je hond.

Als je hond zich in het dagelijks leven meer ontspannen voelt heeft dat vaak ook positieve invloed op de training. Want een ontspannen hond leert sneller dan een hond die zich angstig of gestrest voelt. Daarom is het belangrijk te kijken of de hond voldoende in balans is op het gebied van voldoende slaap en rust, beweging, voeding, sociale contacten, een veilig gevoel en mentale uitdaging.

Belangrijk voor alle honden die alleen thuis moeten blijven!

Als je van huis gaat is het natuurlijk van groot belang dat er aan alle voorwaarden is voldaan om rustig alleen thuis te zijn:

  • Je hond heeft zijn behoeften gedaan
  • Je hond heeft geen honger
  • Je hond is tevreden moe (niet te verwarren met uitgeput of afgemat zijn)
  • Je hond is na de wandeling tot rust gekomen (hij heeft dus kunnen omschakelen van actief naar rust)
  • Je hond is mentaal voldaan (hij heeft bijvoorbeeld voldoende gesnuffeld en gekauwd)

Heeft je hond het moeilijk met alleen thuis zijn, verlies dan geen waardevolle tijd, maar onderneem actie! Zorg voor oppas of opvang voor de hond en ga aan de slag met een training waarbij de hond geen stress (meer) ervaart.

Hoe help je je hond met verlatingsangst zeker niet?

  • Er worden diverse hulpmiddelen op internet aangeprezen, maar je werkt hiermee niet aan de emotie van de hond.  

In veel gevallen gaat het namelijk om een vorm van onderdrukking van je hond. Want als hij bijvoorbeeld zich niet meer kan/durft te uiten doordat er een vervelend gevolg komt op zijn gedrag, dan komt het welzijn in het gedrang!  Je wilt je geliefde dier toch geen pijn doen/ laten schrikken of zijn ontzettend gevoelige neus sterk irriteren als hij zich toch al heel ellendig voelt alleen thuis zonder jou?

Hij leert er in ieder geval niet mee om ontspannen alleen thuis te zijn. De stress in zijn lichaam zal alleen maar meer toenemen en dat zal zich later waarschijnlijk (ook) op andere momenten laten zien. Bijvoorbeeld met buiten wandelen of in de omgang met huisgenoten.

  • Boos worden of je hond straffen zullen hem ook niet leren alleen thuis te zijn, ze leren je hond alleen dat jij onbetrouwbaar bent, wat hij voelt zich gestrest of angstig en heeft geen idee waarom jij je zo ineens anders gedraagt als weggaat of thuiskomt.  
  • Spelletjes en hulpmiddelen waarbij voer wordt in gezet helpen jouw hond met verlatingsangst ook niet. Het voer werkt als afleider en de hond zal als het voer op is alsnog stress en paniek gaan ervaren. De kans is groot dat je de verlatingsangst alleen nog maar verder verergert.
  • Een algemeen traingingsschema of plan waarin je je hond steeds wat langer alleen laat sluit niet aan op (het tempo van) jouw hond en daarom is de kans zeer groot dat je geen stevige basis opbouwt en daarom dus ook geen blijvend resultaat kunt verwachten. Zonde van je geld en energie! Werk in het tempo van jouw hond en zorg dat hij geen stress ervaart tijdens de training. Heb je back up of hulp nodig in je training? Pipilou Helpt is er voor jou en je hond!
  • Je hond laten blaffen of piepen en wachten tot hij weer stil is voor het terug naar binnengaan heeft geen zin, de hond staat stijf van de stresshormonen als adrenaline. Hij is niet in staat te leren als hij zich zo voelt. Zijn brein staat in de overlevingsmodus. De kans dat hij nog eerder gaat blaffen en piepen als je het een volgende keer oefent is zelfs groot, want hij voelt dan weer dezelfde stress en zal daar snel op reageren omdat het ellendig voelt. Zo kom je in een cirkel terecht van frustratie bij jou en grote stress bij je hond.  

Twijfel je of je hond verlatingsangst heeft of oncomfortabel is alleen thuis?

Pipilou Helpt kan je helpen te bepalen of jouw hond verlatingsangst heeft. Je kunt de proeftraining boeken, dan hoor je of er sprake is van verlatingsangst, kun je je vragen stellen en ontvang je bovendien het e-book “de eerste stappen om je hond te helpen bij verlatingsangst”. Hier kun je voorbeeld trainingen in vinden en ontzettend veel tips en adviezen.

Als jouw hond verlatingsangst blijkt te hebben dan kan Miranda jou voorzien van een plan op maat met online privé begeleiding. Een aangepast plan voor jouw hond die zich toch niet geheel comfortabel alleen thuis voelt is zeker ook mogelijk. Op deze manier kun je je hond helpen makkelijker te ontspannen en zou je kunnen voorkomen dat er verlatingsangst ontstaat.

zet nu de stap

Wil jij weer zonder zorgen boodschappen doen of naar de film terwijl je hond ontspannen thuis blijft? Dat kan!

Over miranda

Ik weet hoe het voelt

Mijn naam is Miranda. Ik leef samen met mijn leuke man en lief Markiesje Pip. Toen Pip bij ons kwam wonen hadden wij al een 9-jarige basset-hound Milou. Zij werden fijne maatjes. Na het overlijden van Milou vond Pip het alleen (leren) zijn moeilijk en er ontstond stevige verlatingsangst. Ik zag haar angst en gunde haar een meer ontspannen leven en daarom ben ik me gaan verdiepen in hondengedrag. Want we zaten samen vast. En beter werd het niet. Niet uit zichzelf althans!