Jong geleerd

Leer je pup ontspannen alleen te zijn en zich thuis te voelen in zijn nieuwe omgeving

Enorme verandering voor je pup

Je pup eindelijk thuis... en nu?

Je hebt uitgekeken naar het moment dat jouw pup bij je komt wonen en voor veel mensen is het fijn en soms ook wel een beetje spannend als de pup dan eindelijk komt. Voor de pup zelf is het echter een enórme verandering in zijn prille leventje!

Hij verlaat zijn moeder en broertjes en zusjes om bij jou te gaan wonen. Hoewel het voor veel mensen soms moeilijk voor te stellen is, heeft de pup het in de eerste periode bij zijn nieuwe familie echt even moeilijk. Hij mist zijn nestgenoten en moeder en zal zich meteen gaan hechten aan de nieuwe familie. Dat kost wat tijd, de pup zal echt even moeten wennen.

een goede basis

What you learn first, you learn best!

De eerste periode in het leven van de pup is een heel belangrijk. Wat hij in deze periode leert zal hij de rest van zijn leven onthouden en gebruiken. De befaamde woorden van de Engelse dierenarts- en gedragsspecialist Amber Batson zijn 100% waar: What you learn first, you learn best!

Daarom bied ik een training op maat aan voor jou pup, je kunt je pup onder individuele online begeleiding op een goede manier leren alleen thuis te zijn, met als bonus uitgebreid aandacht voor het socialiseren en hoe je je pup kunt laten wennen aan zaken in jouw dagelijks leven. Stel al je vragen gedurende de duur van je pakket!

zwarte hond met een hartje
vertrouwen opbouwen dat jij altijd weer terugkomt!

Alleen leren zijn

Soms krijgt de nieuwe familie het (dringende) advies om de pup zo snel mogelijk te leren alleen te zijn, want dat zal in de toekomst tenslotte ook (soms) moeten. En het is zeker waar dat de pup op een bepaald moment moet leren zonder jou in huis te zijn. Maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de pup zich eerst vertrouwd moet voelen in zijn nieuwe omgeving en zich moet kunnen hechten aan zijn nieuwe huisgenoten. Pas als dit zo is, kan de pup leren echt alleen te zijn. Je kunt met spelletjes in en om het huis alvast een goede start maken om je pup te leren dat jij altijd weer terugkomt.
 
Pipilou helpt respecteert jouw pup en heeft diens welzijn altijd voor ogen. We bouwen op in kleine stapjes, natuurlijk in het tempo van de pup. En, het is altijd maatwerk! Zoals het hoort.
een stabiele basis voor omgang met de omgeving

Socialisatie en habituatie

Bij socialisatie leert een hond op een sociale manier met andere levende wezens in zijn/haar omgeving om te gaan. De periode waarin een puppy het meest open staat voor leren en nieuwe ervaringen wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd.Naast socialiseren zal de pup ook habitueren. Het wennen aan prikkels wordt habituatie genoemd.  De pup wordt geleidelijk en herhaaldelijk blootgesteld aan verschillende prikkels. Op deze manier went de pup eraan en worden ze “gewoon” voor hem/haar. Deze prikkels kunnen onder andere bestaan uit het waarnemen van voorwerpen, geluiden, geuren en de situaties waar ze in voorkomen. 

Heel lang werd gedacht dat het socialiseren en habitueren van een puppy gedaan kon worden met een lijstje. Je vinkte af wat je met de pup had gedaan en waar je hem/haar aan had blootgesteld. Hoe meer hoe beter. Inmiddels is door onderzoek duidelijk geworden dat het hierbij zeker niet gaat om de hoeveelheid, maar om hoe de pup het ervaart. Wat is haalbaar is voor jouw pup? Er mag zeker geen sprake van angst zijn. Je kiest wat je graag wilt habitueren en bouwt dit rustig op waarbij je zorgt voor goede associaties met datgene wat hij meemaakt. 

Ik help je hier graag mee, tijdens de training ‘Jong geleerd’ stellen we samen jouw op maat gemaakte socialisatieplan op zodat jouw pup een stabiele basis krijgt in zijn leven.

Wist je dat?

Het is wetenschappelijk bewezen dat er tijdens stress niet geleerd kan worden! Dat geldt voor mensen én honden.

Dierenwelzijn staat centraal

Angst- en dwangvrije pup training

Ik help je graag met een training die ervoor zorgt dat jouw pup het vertrouwen gaat opbouwen dat je altijd terugkomt, want dat is de basis van een ontspannen hond in huis.

Om het welzijn van jouw nieuwe huisgenoot te garanderen, is deze training gebaseerd op een angst- en dwangvrije methode. Je kunt al vanaf de eerste periode dat jouw pup bij je in huis is spelenderwijs aan de slag met deze training.

Jouw Pup bepaalt het tempo

Hoe lang heeft je pup training nodig?

Hoe snel jouw pup ontspannen alleen kan zijn, dat hangt van vele dingen af. Jouw pup is daarin leidend; het welzijn staat te allen tijde voorop. Als je in de eerste periode zorgt dat er altijd iemand bij de pup is, dan kun je op een gedegen manier gaan oefenen met het alleen thuis zijn. Zo voorkom je moeilijkheden op een later moment, die vrijwel zeker de kop opsteken wanneer een pup in de eerste periode negatieve ervaringen opdoet. Je wilt een positieve spiraal in werking zetten, dus jouw lieve pup alleen maar positieve ervaringen laten opdoen met alleen thuis zijn.

Ik help je daar graag bij, zodat jij weet welke stappen je kunt nemen, wat je kunt doen en vooral waarom. Samen zorgen we ervoor dat jouw pup zich thuis voelt en leert dat jij altijd weer terugkomt.

Met de socialisatie en habituatie gaan we samen aan de slag met het socialisatieplan op maat. Gedurende de weken die je afneemt in je pakket sta ik je bij met raad en daad. Jij krijgt alle tools om na je pakket zelfstandig verder te gaan. 

Extra pup advies

Pup advies naast de training Jong geleerd

Omdat ik opgeleid ben tot gedragsdeskundige (gespecialiseerd in het welzijn van de hond) kan ik je ook (online) helpen met andere zaken waar je tegenaan loopt in het leven met je pup. In de weken die je afneemt in je pakket mag je al je vragen stellen en help ik je waar ik kan met advies.

Er is ook uitgebreid aandacht voor het socialiseren en hoe je je pup kunt laten wennen aan zaken in jouw dagelijks leven. Natuurlijk ook op maat, want elke hond en elke woonsituatie is uniek!

Wat jij kunt doen

Als je ervoor gaat

hondje verstopt onder een deken

Geef je pup tijd!

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de pup zich eerst veilig en vertrouwd moet voelen in zijn nieuwe omgeving en zich moet kunnen hechten aan zijn nieuwe huisgenoten. Pas als dit zo is, kan de pup leren echt alleen te zijn. Neem rustig de tijd voor het opbouwen van dit vertrouwen, het is de basis voor de rest van het hondenleven samen met jou! De basis is oefenen in en om het huis, pas daarna ga je stappen maken buiten het huis.

Laat je pup niet alleen tot je goed hebt opgebouwd

Als je in de eerste periode zorgt dat er altijd iemand bij de pup is, dan kun je op het tempo van je pup een gedegen manier gaan trainen met het alleen thuis zijn. Zo laat je de pup alleen maar positieve ervaringen opdoen met alleen thuis zijn. Als er angst of stress bij de pup ontstaat ga je te snel en ben je een basis aan het leggen voor verlatingsangst, dat wil echt niemand! Dus zorg voor oppas of een andere geschikte vorm van opvang als er niemand van het gezin bij de pup kan zijn.

Schaf een videocamera aan

Zo kun je tijdens het trainen met alleen zijn je pup heel goed in de gaten houden. Je kunt de signalen van stress en ontspanning zien en horen en daarnaar handelen. Met je opgenomen video’s kan ik meekijken en je helpen met de juiste stappen!

Overdrijf niet!

Trainen met de pup is goed, maar overdrijf niet. Zorg dat er voldoende rust is in het dagelijks leven van de pup. Op het gebied van socialiseren en trainen help ik je met trainingsplannen op maat. Alle trainingen worden spelenderwijs aangeboden. Het moet vooral fijn zijn voor de pup. Stress voorkomen we! Wij zorgen samen voor de juiste balans tussen actie en rust waardoor de pup optimaal kan leren.

Kennismaken?

Boek een vrijblijvende proeftraining!

49,-

Wil je kennismaken met Pipilou Helpt en de wijze van trainen? Dan is deze proeftraining zeker iets voor jou! Inclusief spelletjes waarmee je pup spelenderwijs in huis vertrouwen opbouwt.

Het gehele proeftraining pakket is vrijblijvend. Het verplicht je tot niets! Je bepaalt zelf of je daarna met mij en mijn methode verder gaat. Als je besluit door de gaan blijf ik je met plezier begeleiden.

Het proeftrainingspakket vervangt natuurlijk geen intensieve training met privé begeleiding, maar je kunt wel de eerste stappen zetten en voorbeeldtrainingen zien. De investering voor de proeftraining, spelletjes en de bonus samen is 49,-.

Als je besluit na de proeftraining helemaal voor een pakket te gaan (Beau’s of Bayla’s choice), wordt je investering van 49,- in mindering gebracht op de kosten van je gekozen pakket.

Pakketten

Ga jij er helemaal voor?

Beau's choice

6 of 12 weken 'Light'

6 weken 299,-

12 weken 499,-

let op, dit pakket bevat geen mogelijkheid tot het stellen van andere vragen over je pup, we richten ons alleen op de training om alleen te leren zijn op een wezlijnsgerichte wijze!

dit is begeleiding voor een pup zonder verlatingsangst

betaling in 2 termijnen mogelijk

Bayla's choice

6 of 12 weken 'intensief'

6 weken 499,-

12 weken 699,-
Dit is een all- inclusive pakket, stel al je vragen en ontvang adviezen en plannen voor andere puppy uitdagingen

DIT IS BEGELEIDING VOOR EEN PUP ZONDER VERLATINGSANGST

betaling in 2 termijnen mogelijk

ervaringen gedeeld...

Ronald en Ellis met Nouk (Golden Retriever)

Toen we Nouk kregen, een jaar geleden, dachten we dat we dezelfde start zouden krijgen als bij onze vorige hond. Niet dus, dit was een heel andere pup… Door de hulp, tips en adviezen van Miranda van Pipilou Helpt hebben we Nouk de juiste basis mee kunnen geven. En is ze uitgegroeid naar een jonge hond van 14 maanden die intussen makkelijk en relaxed alleen kan zijn.

Miranda heeft echt goede ideeën en verstand van de dingen waarover ze praat. Ze is persoonlijk betrokken bij zowel baasjes als pup en dat vertaalt zich in een op maat gemaakt pakket. Niet alles komt uit de boeken, er is zeker sprake van een ‘recht uit het hart’ gevoel. We hebben veel aan Miranda (gehad) en bevelen haar dan ook echt aan!

Olaf en Michiel met Floris (Engelse Basset Hound)

Daar is ie dan, onze vrolijke Basset Hound pup Floris. Deze leuke en een tikkie eigenwijze rashond staat er om bekend dat zij slecht alleen kunnen zijn. We hebben hiervoor de hulp van Miranda ingeschakeld. Het plan was om hem van jongs af aan te wennen aan het alleen zijn en dit te doen met een zorgvuldig opgebouwd schema, op maat gemaakt voor Floris. Meerdere dagen in de week in mini stapjes oefenen met de deur uit gaan heeft onze hond het vertrouwen gegeven dat wij altijd terugkomen.

Hij kan inmiddels maar liefst 4 à 5 uur alleen zijn en gaat hij gewoon lekker slapen in de woonkamer zonder te blaffen of iets kapot te maken. Met de camera in huis kunnen we hem zien en volgen. Tijdens onze afwezigheid gaat hij lekker slapen in de woonkamer zonder daarvoor een bench te gebruiken. Heel fijn dat wij met een gerust hart boodschappen kunnen doen en een bioscoop, restaurant of dansvoorstelling kunnen bezoeken zonder heel erg op de klok te moeten kijken.

Super bedankt Miranda. Jouw methode werkt!

zet nu de stap

Wil jij je pup goed socialiseren en leren ontspannen alleen thuis te zijn? Dat kan!

Veelgestelde vragen

Nog vragen? Stel ze gerust

Honden zijn van nature sociale dieren, ze zijn graag bij je en op hun best in een groep. Dat kunnen andere honden of dieren zijn, of mensen. Pups hebben de behoefte aan samenzijn in grotere mate, want zij missen hun nestgenootjes en moeder. Door de pup spelenderwijs en in kleine stapjes (op zijn eigen tempo) te laten zien dat de wereld niet vergaat als jij kort uit zicht verdwijnt, is de kans het grootst dat de pup zich ontwikkelt tot een zelfstandige hond die ontspannen alleen thuis kan zijn. Dat is ook in jouw voordeel wanneer je bijvoorbeeld gaat werken of een boodschap doet. Het heel rustig opbouwen is hierin het allerbelangrijkste, want als je niet op het tempo van de pup werkt ga je te snel en dat betekent dan stress en negatieve ervaringen die in het brein opgeslagen worden. Dat kan zeer nadelig zijn voor het toekomstig alleen zijn van de hond. Dit kan zich onder andere uiten in blaffen, huilen, piepen, slopen of onzindelijkheid als jij van huis bent.

Door je pup te laten blaffen/huilen zal de pup een grote mate van stress ervaren. Daarnaast bouwt hij zo geen vertrouwen op, in jou en zijn eigen kunnen. Juist dat vertrouwen heeft de pup nodig om uit te groeien tot een zelfstandige hond die ontspannen (een verantwoorde tijd) alleen thuis kan zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat er tijdens stress niet geleerd kan worden, dat geldt voor mensen en honden. Door onder de stressdrempel te blijven kan er geleerd worden en kun je goede stappen maken met je pup. Dus het “anders leert hij het nooit” gaat niet op als je het welzijn van je hond wilt waarborgen. Hij leert juist sneller en beter als je hem leert te vertrouwen op jou en hemzelf. En daar ga ik je mee helpen!

Dat verschilt per hond. We houden continu het tempo van jouw pup aan, dan leert hij het snelst en daar heeft iedereen het meeste baat bij. Als je zorgt dat jouw pup de eerste periode nooit alleen is, zorg je voor de ideale omstandigheden om samen te gaan trainen; zonder stress en in vertrouwen opbouwend.

Veel mensen willen na een paar weken vakantie weer gaan werken en de pup uren alleen laten. Dat is niet passend bij de natuurlijke behoeften van de pup. Het gaat echt om opbouw in kleine stapjes. Dus de oppas zal zeker langer nodig zijn dan een paar weekjes. Het is een hondenbaby en je mag het vergelijken met een mensenbaby. Een pup kan al wel lopen, maar is nog enorm in ontwikkeling. Mensenkinderen laat je ook nog niet alleen als ze peuter of kleuter zijn. Zo moet je het ook voor je pup zien. Geduld is onontbeerlijk, alleen dan kun je goed bouwen aan een veilig en ontspannen gevoel.

Alleen eigenaren die bewust omgaan met het welzijn van hun pup komen in aanmerking. Jij staat hierbij volledig achter een positieve training; angst- en dwangvrij. Daarnaast heb je het geduld om op het tempo van jouw pup te werken. Je zorgt voor oppas op de momenten dat je er zelf niet kan zijn en de pup verblijft in die essentiële eerste periode steevast in dezelfde ruimte als de mens die de pup gezelschap houdt.
Jazeker. Alleen als de pup al stressvolle ervaringen heeft met alleen zijn en verlatingsangst heeft opgebouwd, dan zal de training Hulp op maat voor jouw hond met verlatingsangst ingezet moeten worden. Je kunt dit in veel gevallen voorkomen door je pup niet te laten huilen of blaffen en in dezelfde ruimte als de pup te verblijven in deze eerste belangrijke periode.
Ik werk enkel vanuit een hondvriendelijke methode, zonder angst, dwang, straf of pijn. Er is geduld en begrip voor de ontwikkeling van de pup nodig. Er wordt op het tempo van jouw pup gewerkt en er is geen sprake van onderdrukking of dwang.
Jazeker. Belangrijk is echter dat de pup niet alleen thuis wordt gelaten buiten de sessies van training om. Je kunt hiervoor (tijdelijk) gebruikmaken van oppas thuis, een andere geschikte vorm van dagopvang voor de pup en een bezorgdienst voor de boodschappen. Door de pup succeservaringen te laten opdoen in de training kan het vertrouwen groeien. Vertrouwen is essentieel voor een ontspannen hond thuis.
Jazeker, de periode van begeleiding die je hebt gekozen is ook voor andere vragen. De nadruk ligt in de eerste instantie op de Jong geleerd training, maar voor andere vragen is zeker ruimte. Daarnaast krijg je begeleiding bij socialisatie en habituatie gedurende de periode van je pakket.